Nyt om momsregistrering og grænseoverskridende handel
Fra 1. januar 2025 bliver reglerne for momsregistrering i Danmark simplere, hvilket vil gøre det lettere for iværksættere og små virksomheder at navigere i, hvornår de skal opkræve moms. Samtidig bliver det enklere for små virksomheder at sælge til private kunder i andre EU-lande uden at skulle momsregistrere sig i disse lande.
Ændringer i momsregistrering i Danmark
I Danmark har grænsen for, hvornår en virksomhed skal momsregistreres, ligget på 50.000 kr. i årlig omsætning siden 2002. Når en virksomhed overstiger denne grænse, er den forpligtet til at opkræve moms på sine fakturaer. Hvis det ved virksomhedens opstart er klart, at omsætningen vil overstige 50.000 kr., skal den momsregistreres fra dag ét.
Hidtil har virksomheder skullet vurdere deres omsætning over en løbende 12-måneders periode. Fra 2025 ændres dette til en kalenderårsbaseret vurdering, hvor omsætningen nulstilles hvert nytår. Denne ændring er især gavnlig for små virksomheder, der drives ved siden af et fuldtidsjob, såsom vinduespudsere eller havemænd. De vil lettere kunne holde øje med, om de nærmer sig grænsen for momsregistrering.
Nye regler for salg til andre EU-lande
Fra 2025 bliver momsreglerne for salg til private kunder i andre EU-lande (B2C-fjernsalg) også harmoniseret. Dette er især relevant for små danske virksomheder, der sælger produkter som garn, legetøj eller tøj til forbrugere i andre EU-lande.
De nuværende regler kræver, at virksomheder momsregistrerer sig i kundens land, hvis deres samlede salg til andre EU-lande overstiger 10.000 EUR årligt. Momsbetalingen kan enten håndteres ved at momsregistrere sig i de enkelte lande eller ved brug af OSS-ordningen, som gør det muligt at rapportere moms i flere lande gennem ét system.
Fra januar 2025 vil virksomheder, der sælger til andre EU-lande, kunne undgå momsregistrering, hvis to betingelser er opfyldt:
- Den samlede årlige omsætning i hele EU må ikke overstige 100.000 EUR (ca. 750.000 DKK).
- Den årlige omsætning i det specifikke EU-land, hvor fritagelsen ønskes, skal være under det pågældende lands momsgrænse. For eksempel er grænsen i Tyskland 22.000 EUR, hvilket er betydeligt højere end Danmarks momsgrænse.
Disse ændringer giver små danske virksomheder en potentiel konkurrencefordel, da de i nogle tilfælde vil kunne sælge momsfrit til kunder i andre EU-lande, mens virksomheder fra lande med højere momsgrænser vil have sværere ved at gøre det samme i Danmark.
Overvejelser ved momsregistrering og OSS-ordningen
For virksomheder, der vælger ikke at pålægge lokal moms, er der en række formelle krav, såsom kvartalsvis indberetning til Skattestyrelsen. Desuden skal virksomheder være opmærksomme på, at momsfritagelse betyder, at der ikke vil være fradrag for købsmoms på udgifter relateret til det momsfri salg. Dette kan påvirke virksomhedens økonomi, især hvis en stor del af omkostningerne vedrører både momspligtigt og momsfrit salg.
Før virksomheder beslutter sig for at framelde sig OSS-ordningen eller drage fordel af momsfritagelser, bør de nøje overveje de økonomiske konsekvenser.
Denne artikel giver en overblik over de nye momsregler fra 2025 og deres indflydelse på små virksomheder, der opererer både i Danmark og indenfor EU. Sørg for at holde dig opdateret om ændringerne og overvej, hvordan de påvirker din virksomhed, så du kan tilpasse dig de nye muligheder og krav.